Menu Close

Virtual Reality tegen de angst voor spinnen

Malintis heeft een virtual reality programma ontwikkeld voor de behandeling van arachnofobie. Arachnofobie is een irrationele angst voor spinnen. Het is een zeer bekende angst. De meeste mensen vinden spinnen in een zekere mate wel wat griezelig. We vinden het vaak kriebelige diertjes met teveel oncomfortabel lange poten. We spreken van een fobie wanneer je ergens dusdanig angstig voor bent, dat het invloed heeft op je kwaliteit van leven. Met ons nieuwe programma kun je in een virtuele simulatie op eigen snelheid kennis maken met deze eigenlijk heel onschuldige en nuttige dieren.

Levensecht

Omdat angst voor spinnen zo veel voorkomt, is er door de jaren heen al vaker onderzocht of dit te behandelen is met virtual reality. Een nep uitziende omgeving kan er echter voor zorgen dat de blootstelling aan de spinnen minder overtuigingskracht (ofwel immersie) heeft. Wij kozen er dan ook voor om de simulatie er levensecht uit te laten zien en gelukkig is dat met de moderne technologie heel goed haalbaar

Hoe een virtual reality kamer in 1995 eruit kon zien (bron)
De virtuele versie van onze praktijkruimte waarin met de spinnen kan worden geoefend

Interactieve Virtual Reality

Dit is het eerste interactieve VR-programma ontwikkeld door Malintis. In tegenstelling tot VR-video’s, kan in een volledig gedigitaliseerde wereld interactie bestaan tussen de gebruiker en de virtuele omgeving. Wie de behandeling ondergaat, kan in dit programma de spinnen aanraken, optillen of zelfs over de handen laten lopen.

De behandelaar heeft daarnaast ook controle over wat er gebeurt in de digitale omgeving, zoals:

  • De tafel met spinnen verder van je af laten schuiven of dichterbij laten komen
  • Een afgedekt aquarium met een spin op de tafel neerzetten
  • De grootte van de spinnen bepalen
  • Een spin laten ontstaan uit het “nest” dat op de tafel voor je staat
spinnen vr
Zoveel je maar (niet) wilt

Het programma zal binnenkort voor alle VR-therapeuten verkrijgbaar zijn op Steam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *